Offentlige papirer
Dødsfall skal meldes inn til skifteretten/lensmann i kommunen hvor dødsfallet skjedde. Byrået melder inn dette på vegne av de pårørende. Når meldingen er mottatt vil den formidles videre til folkeregisteret, NAV, menigheter og kirkegårdsmyndighetene.
Vi kan også være behjelpelig med å sende søknad om gravferdsstønad samt refusjon ved båretransport til NAV.
Arv
Det er mange ting å ta stilling til i et arveoppgjør. Arveloven, et eventuelt testament og slektninger bestemmer hvordan arven skal fordeles. Er det flere arvinger må de selv ta stilling til skifteformen som skal benyttes og hvem som skal fordele arven etter den avdøde.
Når en person dør skal dødsfallet meldes til skifteretten. Arvingene må sende en forespørsel til retten for å starte skifteprosessen. Dette gjøres normalt ved at et skjema fylles ut og ønsket skifteform oppgis. Da kan retten utstede en skifteattest som gir arvingene disposisjon over boet.
Det vanligste ved et arveoppgjør er å skifte boet privat. Ved et privat skifte overtar arvingene ansvaret for dødsboet, oppgjør av gjeld og fordeling av arven. Det er lurt å få en oversikt over avdødes økonomi før man tar valget om skifteform.
Avdødes digitale liv
Vi etterlater oss mange ulike digitale spor gjennom livet, dette kan være kontoer i sosiale medier, microsoft, digipost eller lignende. Disse kontoene kan være greit å få en oversikt over, og eventuelt slette/rydde opp i etter et dødsfall. En facebook-profil kan eksempelvis gjøres om til en digital minneside.
Ved sletting av en digital profil har du behov for innloggingsinformasjon eller hjelp fra tilbyderne av plattformen. Noen av nettstedene krever dokumentasjon på dødsfallet i form av en dødsattest eller dødsannonse, og de kan kreve dokumentasjon på slektskapet eller en fullmakt for å foreta endringene.
Dersom du møter på utfordringer i denne prosessen, så kan slettmeg.no og nettvett.no gi deg ytterligere veiledning.